Alla artiklar

VIDEO Honzeks NHL-debut: Två slovaker gör sina första poäng!

6views

Den slovakiske hockeyspelaren Juraj Slafkovský gjorde mål i sin första match i den nya NHL-säsongen. Han bidrog till Montreals 1:0-seger över Toronto med en spektakulär assist på matchens enda mål. Kvällens stjärna var hemmamålvakten Sam Montembeault, som stoppade motståndarens samtliga 48 skott.

Montreal avgjorde matchen i den 8:e minuten, när Kirby Dach passade pucken till Slafkovskiy, som från första början skickade pucken över sargen till Cole Caufield, som avslutade one-touch power play med ett distinkt skott. ”Slaf skickade en riktigt bra passning till mig,” berömd Caufield efter sin slovakiska lagkamrats match. Slafkovsky spelade 18:01 minuter i Habs förstakedja och var den näst mest utnyttjade forwarden i hemmalaget. Förutom assisten hade han ett skott, tre träffar och två blockerade skott.

Canadiens utnyttjade inte något av sina 30 powerplay i grundserien, men mot Toronto fick de sitt andra raka. ”Rullen” drogs sedan av Montembeault, som neutraliserade ett antal chanser för den mer aktiva motståndaren och satte ett nytt ligarekord för lagets öppningsmatch för säsongen med 48 räddningar.

Det tidigare innehades av Minnesotas Filip Gustavsson, som hade ”nollan” med 41 räddningar mot Florida för ett år sedan. ”Det är de här stunderna man vill vara med om”, säger Montembeault. ”Det var ett par gånger förra säsongen som vi ledde med ett mål, men sedan förlorade vi. Jag tyckte att killarna gjorde ett bra jobb idag.”

Martin Pospisil från Slovakien gjorde två poäng i Calgary Flames första match i den nya NHL-säsongen. Med ett mål och en assist bidrog han till en vändning och en 6:5-seger efter förlängning i Vancouver. Hans landsman och lagkamrat Samuel Honzek gjorde sin NHL-debut.

Calgary låg fortfarande under med 1:4 med tre minuter kvar av den andra perioden i Vancouver, men sedan kom vändningen. Pospisil var en bidragande orsak till vändningen, då han reducerade till 3:4 i den 43:e minuten med ett slagskott från mittcirkeln efter en passning från Anthony Mantha. I mitten av den tredje perioden skickade Jonathan Huberdeau Flames till en 5:4-ledning, men hemmalaget tvingade fram en förlängning med 97 sekunder kvar av ordinarie tid tack vare J.T. Miller.

I den andra minuten av förlängningen gjorde Connor Zary segermålet efter ett individuellt mål, assisterad av Pospisil. Han spelade totalt 15:47 minuter i tredjekedjan, hade 1+1 i protokollet, en pluspoäng, två skott, två blockeringar och två utvisningsminuter för tripping.

Hans lagkamrater gjorde mål under den utvisningen i första perioden och Mantha reducerade till 1:3 i numerärt underläge. Honzek startade sin NHL-debutmatch i Calgarys förstakedja med Nazem Kadri och Andrei Kuzmenko. Han var på isen i totalt 13:11 minuter på 20 byten, hade en pluspoäng, sköt en gång, blockerade ett skott och gjorde två poäng.

Toronto hade inte kommit undan med ett mål förrän nu, inte en gång sedan den 20 november 2021, då de föll 0-2 till Pittsburgh. Inklusive slutspelet har det blivit totalt 252 matcher, den tredje längsta sviten i NHL:s historia. Rekordet innehas av Los Angeles Kings (264 mellan 1986 och 1989). ”När du har nästan 50 skott och inte gör mål, så tar deras målvakt emot riktigt bra. Men jag är nöjd med lagets insats, killarna jobbade hårt och kämpade hårt”, säger Craig Berubee, för vilken detta var den första tävlingsmatchen som Maple Leafs-coach. Anthony Stolarz gjorde sin debut i Torontos mål och noterades för 26 räddningar.

Ivan Barbasov gjorde två mål och två assist och hans Vegas Golden Knights besegrade Colorado med 8:4. Jack Eichel hade fyra assist, Mark Stone hade ett mål och två assist och Shea Theodore hade tre assist.

New York Rangers inledde säsongen med en 6-0-seger i Pittsburgh. Chris Kreider gjorde två mål och målvakten Igor Shestorkin släppte inte in något mål på 28 skott. Sam Carrick, Alexis Lafreniere, Filip Chytil och Vincent Trocheck gjorde också mål för Riders. Samma 6-0-resultat blev det i Edmonton, där Winnipeg också var framgångsrikt tack vare 30 räddningar av målvakten Connor Hellebuyck. Hans lagkamrat Mason Appleton hade 1+2.