Alla artiklar

UEFA Nations League: segern över Azerbajdzjan började med en straff! Slovakiens landslag återvände till Košice efter 26 år

24views

Ondrej Duda gjorde målet i första halvlek på straffspark och David Strelec gjorde målet på Košice Football Arena. Slovakerna har hela sex poäng efter två matcher.

Nästa match i Nations League spelas den 11 oktober i Bratislava mot Sverige och tre dagar senare spelas hemmamatchen mot Azerbajdzjan i Baku. Söndagens match mot Azerbajdzjan markerade landslagets återkomst till Košice efter 26 år.

SLOVAKIEN – AZERBAJDZJAN 2:0 (2:0)

Mål: 22. Duda (från 11 m), 26. Strelec

Domare.

Laguppställningar och byten:

Slovakien: Dúbravka – Gyömbér, Škriniar, Obert, Hancko (90.+2 Kozlovský) – Kucka, Lobotka, Duda (71. Bénes) – Suslov (71. Ďuriš), Strelec (84. Boženík), Haraslín (84. Tupta)

Azerbajdzjan: Dzhenetov – Seydiyev (37. A. Huseynov), Mammadov, B. Huseynov (70. Aliyev), Chafarguliyev – Camalov (78. Diniyev), Mustafayev, Isayev – Kökcü, Dadashov, Bajramov

SR:s tränare Francesco Calzona gjorde flera förändringar efter segermatchen i Estland. Mittfältaren Juraj Kucka återvände till startelvan i stället för László Bénes efter ett uppehåll för knäbehandling. Norbert Gyömbér ersatte Petr Pekarík på högerbacken medan Dávid Strelec ersatte Róbert Boženík i tremannaanfallet.

Slovakerna försökte diktera spelet redan från början. Haraslíns skott utanför den sjätte minuten i den tredje minuten saknade skärpa och två minuter senare skickade Strelec bollen strax utanför. Hemmalaget lyckades fånga upp motståndarnas offensiva ansträngningar, som inte kunde komma inom räckhåll för Dúbravkas mål under lång tid. Haraslín fick en direktspark i den 16:e minuten, men från en skarp vinkel skickade de ett markskott som bara gick in i den redo målvakten Dzhenetov.

I den 21:a minuten försökte Haraslín slå ett inlägg i straffområdet, men Sejdayev fällde honom i sexmetersområdet och VAR dömde straffspark för hemmalaget. Duda tvekade inte från den vita fläcken, han slog Dzhenetov med ett skott från den vänstra stolpen – 1:0. Fyra minuter senare drog Hancko upp spelet på vänsterkanten, från mållinjen passade han in framför mål till Strelts, som lyckades komma fri och omgående ökade på till 2:0.

Slovakerna var på gott humör och i den 38:e minuten var de inte långt ifrån ett tredje mål. Haraslin fick ett skott från kanten av hexagonen på höger sida, som korsades av en av Azerbajdzjans spelare, men Dzhenetov reagerade snabbt på ändringen i bollens riktning. Gästernas bästa chans i den första halvleken var Kökcü, vars skott från straffområdet styrdes ut till hörna av den snabbe Dúbravka. Den slovakiske målvakten höll också sitt lag efter Mammadovs efterföljande skott.

Slovakerna hade kontroll över matchen i början av den andra halvleken. De höll spelet borta från Dúbravka och var också farliga på offensiv planhalva. I den 52:a minuten kom Haraslín fri genom Mammadov, men hans hårda skott parerades av målvakten. Efter en timmes spel kom Azerbajdzjan in i matchen och drog också nytta av slovakernas försvarsmissar, men de tillät inte sina motståndare att komma till några allvarliga chanser.

I andra änden misslyckades Hancko med att förvalta en lovande chans i den 72:a minuten och målvakten Dzhenetov gjorde ett spektakulärt ingripande mot ett skott från inhopparen Benes. I den 85:e minuten hade Ďuriš också ett skottläge i den sexkantiga boxen, men gästernas målvakt ingrep omedelbart. På tilläggstid ingrep Samuel Kozlovsky, som gjorde sin debut i landslagströjan, i matchen.

Röster efter matchen (källa: STVR):

Francesco Calzona, SR:s tränare: ”Jag gillade vårt spel när vi kontrollerade bollen. När vi inte gjorde det fanns det svagheter. Lagets försvar var inte idealiskt, det måste vi jobba på. Vi visade, precis som i Estland, att vi är ett stabilt lag, vi kan påtvinga våra motståndare vårt spel. Vi hade en bra september, vi fick sex poäng. Vi kan utvärdera det positivt, men vi har inte uppnått någonting på vägen mot vårt mål.”

Juraj Kucka, mittfältare i Slovakien: ”Knäet höll, även om jag hade tillräckligt på slutet. Det var viktigt att vi gjorde två mål, för de var också farliga och vi gjorde några taktiska misstag, varefter motståndaren hade chanser. Lyckligtvis utnyttjade han dem inte och vi lyckades hålla nollan. Vi ville ha sex poäng efter två matcher, spelet var inte riktigt där ännu, men vi fick poängen och nu måste vi förbereda oss för de kommande matcherna.”

David Strelec, anfallare i Slovakien och upphovsman till ett mål: ”Jag tycker att vi spelade bra. Publiken var fantastisk, vi vet att vi inte har varit här på 26 år, så vi hade motivation att göra folk glada. När jag gjorde mål flyttade jag bollen till vänster, sprang in i sextonmetersområdet och sedan placerade jag in den i ett tomt mål. Säsongen har börjat bra och jag kommer att göra allt jag kan för att fortsätta hjälpa landslaget och Slovan till bra prestationer.”

Martin Dúbravka, målvakt i Slovakien: ”Det här var en av de där matcherna när man måste vänta på rätt ögonblick och vara redo. Jag är glad att jag kunde hjälpa killarna och att vi tillsammans klarade det. Košice hade förberett en fantastisk atmosfär för oss. Jag är glad att vi kunde visa upp oss här. Vi gjorde en bra insats och vi invigde arenan på rätt sätt. Jag tror att vi kommer att fortsätta att göra det. En fantastisk start, vi måste fortsätta. Vi får inte underskatta någonting, vi vet att det bara är början. De kommande matcherna kommer snabbt, vi måste förbereda oss för dem lika bra som vi gjorde för de här två.”