Alla artiklar

Slovans första Champions League-match är över: Celtic Glasgow visade sin kvalitet!

8views

Liam Scales, Kyogo Furuhashi, Arne Engels, Nikolas Kühn och Adam Idah gjorde målen för hemmalaget. Kevin Wimmer reducerade för gästerna. Nästa uppgift för de ”vita” är att ta emot en av favoriterna till titeln, Manchester City, på hemmaplan den 1 oktober.

Slovan gjorde sin debut i huvudstadiet av Champions League, men hoppades på en bättre prestation. De hade svårt att hävda sig mot hemmalaget, som drevs av ett fullsatt Celtic Park, och kunde inte hantera deras press och tempo. Trots att man bara låg under med 0-1 i halvtid släppte man in ytterligare ett mål direkt efter sidbytet och inte ens ett fint mål av Wimmer i den 61:a minuten kunde stoppa det framstormande hemmalaget. Celtic förlängde sin förlustfria svit till 19 matcher i alla turneringar. Det är den 18:e matchen i rad som de inte har förlorat på hemmaplan sedan december 2023.

Slaverna kommer härnäst att spela mot City i huvudrundan och Bayern München, Atletico Madrid, AC Milan, Dinamo Zagreb, VfB Stuttgart och FC Girona väntar också på dem. Champions League spelas i ett nytt ligaformat den här säsongen med 36 lag.

CELTIC GLASGOW – SK SLOVAN BRATISLAVA 5:1 (1:0)

Mål: 17. Scales, 47. Furuhashi, 56. Engels (från 11 m), 70. Maeda, 87. Idah – 60. Wimmer

Avgjordes av: Makkelie – Steegstra, de Vries (alla Hol.), PEN: Johntson, Carter-Vickers – Weiss Jr, Wimmer, Tolic, 56.826 åskådare

Laguppställningar och byten:

Celtic: Schmeichel – Johnston (77. Ralston), Carter-Vickers (85. Trusty), Scales, Taylor – Engels, McGregor, Hatate (77. Bernardo) – Kuhn (71. Forrest), Furuhashi (77. Idah), Maeda

Slovan: Takáč – Blackman, Kasia, Bajrič, Wimmer – Kucka (85. Gajdoš), Ignatenko (76. Savvidis) – Barseghjan (76. Marcelli), Tolič, Weiss Jr. (76. Mak) – Strelec (85. Metsoko)

Slovan försökte pressa högt i början, men i den 4:e minuten kunde de ha varit stolta efter att en lång boll bakom försvaret hittade Maeda, som sköt över i ett bra läge. Gästerna hotade fyra minuter senare från den motsatta kanten, Barseghjan drog ner bollen, passade till Strelts, som gjorde sig av med en försvarare, men hans försök blockerades av Scales. De närmaste minuterna tillhörde ”the Bhoys” som drevs vidare av ett utsålt Celtic Park. Fansen buade högljutt vid varje touch av Weiss Jr, eftersom bortakaptenen spelade för rivalen Rangers. I den 10:e minuten räddade Kashia med en precis glidtackling och efter den efterföljande hörnan tog Takac hand om Maedas nick. I den 17:e minuten lyckades han dock inte heller förhindra det första målet. Scales tog vara på Engels hörna från vänster och nickade över Takács händer och öppnade målskyttet.

Matchen blev sedan riktigt hetsig och inom loppet av åtta minuter fick Weiss Jr, Wimmer och Tolic gula kort, liksom hemmalagets Johnston. Efter en halvtimmes spel kunde gästerna ha slagit till, Strelec skickade iväg kaptenen för de ”vitvita” på en löpning, men han behövde ett extra steg och försvaret blockerade. Celtic kontrollerade dock matchen, pressade högt och släppte bara undantagsvis in motståndarna framför deras egen sextondel och tvingade dem att göra misstag. Han kunde ha gjort sitt andra mål i den 34:e minuten. Furuhashi var på kanten av elvan efter en grov passning av gästerna, men bollen gick inte hans väg och gick högt över.

Den japanske anfallaren tog dock revansch direkt efter sidbytet. Celtic kom ut i den andra halvleken med mycket press och tog ledningen efter bara två minuter. Kühn gjorde en löptackling på högerkanten och spelade bollen till Furuhashi som inte kunde missa från två meters håll – 2-0. Det snabba målet rörde upp de redan vilda läktarna ännu mer, och de tillbaka till hemmaspelarna. I den 55:e minuten stoppade Ignatenko Johnston i hexagonen endast med en foul, vilket bekräftades av VAR, och Engels omvandlade lugnt den tilldelade straffen.

Hoppet tändes för gästerna fem minuter senare. Efter en dålig rensning av Scales i egen sextondel flög bollen högt över, Tolic arbetade fram den till Wimmer, som slog en fantastisk nick med utsidan över Schmeichel och in i det övre hörnet av målet efter en fin löpning från sin motståndare – 3:1. Gästernas mål kom som en blixt från klar himmel och tog Celtic-spelarna på sängen. Det stoppade dock deras offensiva prestation bara under några minuter. Efter det återkom spelmönstret från början av andra halvlek, motståndarna blev överkörda på sin planhalva och efter ett fint inlägg framför sexton meter satte Kühn det fjärde målet. Till slut bytte båda lagen ut varandra och matchen avslutades till hemmafansens stora jubel, som ytterligare förstärktes av ett femte mål från inbytta Idah.

Röster efter matchen (källa: Nova Sport):

David Strelec, Slovans forward: ”Det var en tuff match. Det är synd att vi inte gjorde 1:0 eller 1:1. Vi blev nedmonterade i andra halvlek och vi kan vara glada att vi bara fick en femma. Stämningen var fantastisk och det var människorna också. Men vi kom hit för att få med oss en poäng, för vi har några tuffa motståndare framför oss. Tyvärr lyckades vi inte med det.”

Juraj Kucka, mittfältare i Slovan: ”Vi fick en bra fotbollsskola. Vi såg hur snabbt det är att vara lika bra som sådana lag. Vi visade en del saker, men vi behöver förbättra mycket. Speciellt övergången till offensiven. Hela deras lag var välorganiserat, de rörde sig bra och kom bakom våra ryggar. De visste hur de skulle sätta ihop det i rätt ögonblick. Vi måste bryta ner matchen, tränarna kommer att visa oss vad som är bra och dåligt. Kanske behöver vi vara mer effektiva när vi kommer fram till målet.”