Alla artiklar

Mexikos Grand Prix: Carlos Sainz firar sin seger, en annan Ferrari-förare på pallen

10views

Britten kom på andra plats Lando Norris i McLaren, medan Sainz teamkamrat från Monaco slutade trea Charles Leclerc. Sainz hade en perfekt helg när han bekräftade pole position med sin fjärde triumf i karriären och hans andra för säsongen (första vid Australiens GP). Den dubbla pallplatsen förde Ferrari upp på andra plats i Constructors’ Cup före Red Bull.

I sina färger i Mexiko gjorde han den enda Max Verstappen, som tog 6:e plats och fortsätter att leda tabellen. Hans mexikanske teamkamrat Sergio Perez slutade sist i sin hemmastation VC. Norris har tagit 10 poäng av Verstappens ledning och ligger nu 47 poäng efter den regerande mästaren.

Sainz höll toppositionen efter starten, men i slutet av den långa inledningsrakan fick han inte plats i kurvan och var tvungen att lämna över positionen till Verstappen. Innan den första högerkurvan befann sig Albon mellan Gasly och Cunod, som han kolliderade med, och loppet var över för båda. Loppet gick inte bra för hemmalagets Perez, som startade från 18:e plats och tidigt fick ett 5-sekundersstraff för att han inte passade in i startfältet.

Efter att säkerhetsbilen lämnat platsen bevakade Verstappen förstaplatsen före Sainz, med Norris på tredje plats vid den tidpunkten. Sainz gjorde en spektakulär manöver och tog ledningen i början av varv 9. Strax därefter tog Norris också upp kampen med holländaren, men Leclerc utnyttjade till slut deras spännande duell och avancerade till tredje plats. Banmyndigheterna gav senare Verstappen ett tiosekundersstraff för att ha knuffat Norris av banan, och han fick senare ytterligare tio sekunder för en annan överträdelse. Loppet avslutades på varv 16 för spanjoren Fernando Alonso, för vilken det var 400-årsjubileumsvarvet. Grand Prix.

Verstappen avtjänade sitt straff på varv 27. Hans depåstopp varade i 24 sekunder och han var uppe på 15:e plats när han återvände till banan. De tre i täten var då Sainz, Leclerc och Norris. Perez kämpade inför sina egna åskådare och på varv 42 skickade Lawsons lyckade manöver honom till sista plats. Från omkring varv 50 började Sainz ledning krympa. Norris, i synnerhet, hade tempot närmade sig Leclerc på andra plats på varv 63 – den sistnämnde gjorde ett misstag före den förväntade duellen när han missade att gå in i högerkurvan och lätt överlämnade positionen till Norris. Extrapoängen för snabbaste varv gick till Leclerc.

Det återstår fortfarande fyra tävlingshelger i mästerskapet. Nästa tävling är planerad till söndagen den 3 november i Brasilien och efter ytterligare tävlingar i Las Vegas och Qatar avslutas säsongen i Abu Dhabi den 8 december.