Alla artiklar

Englands otur i stora turneringar fortsätter: Spanjorerna återvänder till den europeiska tronen!

53views

De slog England med 2-1 i söndagens final på Olympiastadion i Berlin tack vare mål av Nico Williams i den 47:e och Mikel Oyarzabal i den 86:e minuten. Cole Palmer kvitterade för Albion till 1-1. Spanjorerna hade tidigare fått Henri Delaunay-trofén 1964, 2008 och 2012.

”La Furia Roja” omvandlade därmed titeln till ett tredje finalframträdande i de senaste fem kontinentala mästerskapen. Laget har vunnit fyra av de fem gånger det har deltagit i titelkampen. England nådde finalen för andra gången i rad. För tre år sedan förlorade de mot italienarna efter straffläggning.

SPANIEN – ENGLAND 2:1 (0:0)

Mål: 47. Williams – 87. Oyarzabal – 73. Palmer

Domare: Letexier – Mugnier, Rahmouni (alla Fr.), PEN: Olmo – Kane, Stones, Watkins, 71.000 åskådare

Laguppställningar och byten:

Spanien: Simon – Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella – Rodri (46. Zubimendi), Ruiz – Yamal (89. Merino), Olmo, N. Williams – Morata (68. Oyarzabal)

England: Pickford – Walker, Stones, Guehi – Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw – Foden (89. Toney), Bellingham – Kane (61. Watkins)

Försvararna Carvajal och Le Normand återvände till den spanska laguppställningen efter kortstraffar. Southgate placerade Shaw på vänsterkanten från start och ersatte Trippier. Under de inledande tio minuterna gick inget av lagen på offensiven, utan spelade mellan sexton och med betoning på personliga dueller från början. I den 12:e minuten tog sig Williams in i straffområdet och försökte snirkla sig förbi Stones, men han sköt ett skott som gick förbi. På den efterföljande hörnan försökte Le Normand avsluta med en halvfotad nick, men skottet gick utanför. England fick också en hörna på sitt första farliga anfall, men den slogs bort av Morata. I den 24:e minuten spelade Kane fram Shaw, som snärtade bollen över Carvajal i straffområdet, sköt in den, men ingen av de tre engelsmännen i straffområdet fick till ett avslut.

Spelet var bundet av taktiska instruktioner, som båda lägren följde till punkt och pricka, särskilt i de defensiva områdena, och så fanns det lite utrymme eller tid att arbeta ut något framför sexorna. Efter en halvtimme var det bara fem skott totalt, fyra blockerade och inget på mål. Framför allt spanjorerna försökte ändra på det genom att spela med bollen och på motståndarnas planhalva, medan engelsmännen för det mesta satt fast i ett försvarsblock och väntade på genombrott. I den 43:e minuten fick Morata in bollen i hexagonen, men han kunde inte få hål på Guehi och bollen sparkades bort av Stones. I andra änden nickades Kanes skott vidare av Rodri. Den första stora chansen kom i slutet av halvleken när Foden fick till ett avslut efter ett långt inlägg, men träffade bara Simons händer i fallet.

I slutet av den första halvleken skadades Rodri, så Zubimendi kom in i hans ställe för den andra halvleken. Han hann inte ens röra bollen och spanjorerna ledde med 1-0. För första gången i matchen tvekade Shaw på vänsterkanten och vaktade inte Yamal, som fick en bra passning från Carvajal, drog in bollen framför sexton meter, skickade den i löpning till Williams, som sköt över Pickford – 1:0. Sedan kunde det ha blivit 2:0, Williams hittade Olmo genom banan, men han missade målet från elva. Englands försvar föll ihop efter målet och i den 55:e minuten kunde de ha gjort ytterligare två mål. Morata tog sig in bakom försvaret men hans avslut saknade effekt och Williams skott gick precis utanför den vänstra stolpen. Southgate reagerade med att göra ett byte och i den 61:a minuten tog han ut lagkaptenen Kane, som ersattes av semifinalhjälten Watkins.

I den 64:e minuten arbetade Bellingham smart med bollen och gjorde sig av med tre försvarsspelare, men sköt utanför från strax utanför straffområdet. I andra änden bröt engelsmännen ett inlägg och Olmo gjorde sig av med Yamal, vars skott Pickford enkelt kunde avvärja till hörna. I den 68:e minuten lämnade den andra lagkaptenen planen, Morata ersattes av Oyarzabal. Palmer kom in i andra änden och Southgate gjorde återigen ett drag med byten. Saka kom loss på högerkanten, hans låga inlägg rensades av Bellingham och Palmer träffade den vänstra stolpen efter en fin löpning – 1-1.

England kunde därmed komma tillbaka in i matchen igen i turneringen. I den 82:a minuten kunde Yamal ha gjort skillnaden efter en frispark, men han nickade strax utanför Pickford. Spanjorerna fortsatte dock att trycka på och med fyra minuter kvar kom det avgörande genombrottet. Cucurella tog med sig bollen i djupled, slog ett perfekt inlägg till Oyarzabal, som var obevakad av Guehi och den inbytte anfallaren gled in och gjorde 2-1. Engelsmännen hade fortfarande chansen att kvittera, men efter en hörna i den 90:e minuten misslyckades de med att få bollen i mål tre gånger med nickar, varav en stoppades på mållinjen av Olmo.