Alla artiklar

Ruzomberoks sensationella avancemang över starka Hajduk Split: Slovakiska laget får spela i ECL-slutspelet!

38views

Regerande Slovnaft Cup-vinnare i returmatchen i den 3:e preliminära omgången vann med 1:0 på favorittippade Hajduk Splits plan och kommer för första gången att spela i huvuddelen av en av de europeiska tävlingarna. Liptáks motståndare kommer att vara det armeniska laget FC Noah.

Ruzomberok skaffade sig ett bra utgångsläge i öppningsmatchen, som slutade mållöst 0:0 under Čebrat. Även om det kroatiska laget hade flera målchanser i den första halvleken hölls den slovakiska representanten av målvakten Tomáš Frühwald. Kvitteringen kom i den sjunde minuten när hemmalagets försvarare Zvonimir Šarlija gjorde självmål.

Efter sidbytet gjorde Ruzomberok en kompakt defensiv insats och lyckades eliminera Hajduks offensiv. Det kroatiska laget var en katastrof för Ruzomberok trots att värdet på deras trupp enligt Transfermarkt är nästan tio gånger högre än deras motståndare. Ruzomberok inleder slutspelet den 22 augusti hemma hos den armeniska tvåan FC Noah, med returmöte i Slovakien en vecka senare.

European Conference League – 3:e preliminära omgången (returmatch):

HAJDUK SPLIT – MFK RUŽOMBEROK 0:1 (0:1)

Mål: 7. Sharlija (egen)

Domare: Pairetto – Berti, Vecchi (alla tal.), PEN: Sanyang, Diallo, Šarlija – Lavrinčík, Chrien, Mojžiš, Múdry, SK: 90.+9 Uremovič (Hajduk)

Laguppställningar och byten:

Hajduk Split: Lucic – Moufi (84. Antunovic), Uremovic, Sharlija, Melnjak (50. Diallo) – Rakitic (76. Krovinovic), Livaja, Pukštas – Sanyang (50. Kalik), Trajkovski, Sahiti (76. Durdov)

Ruzomberok: Frühwald – Gabriel, Malý, Mojžiš (74. Maslo) – Gomola (86. Selecký), Lavrinčík, Luterán (74. Jackuliak), Madleňák (60. Domonkos) – Hladík, Chobot (60. Múdry) – Chrien

Laget från Liptov hade misslyckats med att göra mål i de fyra föregående matcherna i Europacupen, men de avslutade sitt offensiva elände i den sjunde minuten på gräsmattan på Poljud-stadion. Ruzomberok bekräftade återigen att de kan hota på standardsituationer, efter att en hörna nickats vidare av hemmaförsvararen Šarlija och hans rensning hamnade bakom målvakten Lučićs rygg. Efter en kvarts spel blixtrade hans kollega Frühwald till på andra sidan. Först styrde han Sanyangs inlägg rakt framför sig, där Pukštas lurade, men det efterföljande skottet lyckades han reflexmässigt trycka ut ur nätet. En rad stora chanser för hemmalaget följde.

Livaja var nära en kvittering i den 32:a minuten när Rakitic lade bollen på huvudet och Frühwald precis hann ner och hans försök flög strax utanför målet. Hajduks lagkapten var i ett bra läge två minuter senare när han efter en löpning bakom försvaret ville passa målvakten, men misslyckades återigen med avslutet. Hemmalaget fortsatte att dominera spelet, men Ruzomberok lyckades inte se upp för en crosspassning och deras försök till offsidefälla misslyckades också. Gästerna räddades av Trajkovskis missade skott. Slovakiens representant fortsatte dock att spela med ödet och i den 40:e minuten räddades ”Ruza” av målvakten Frühwald efter avslut av Livaj och Melnjak.

Hajduk lyckades inte göra en offensiv anstormning efter sidbytet och nervositeten hos de favorittippade kroaterna växte allteftersom minuterna tickade iväg. Sahiti hotade gästernas mål efter en timmes spel med en teknisk volley, men Frühwald behövde inte ingripa. Ruzomberoks försvar var mer kompakt och hemmalaget letade förgäves efter en kvittering. Hajduk-spelarna försökte flera gånger att falla i straffområdet, men den italienske domaren Pairreto gick inte på det. Hemmalagets offensiva oskicklighet fortsatte och favoriten gick mållös ur dubbelmötet och får inte spela Europacupfotboll i höst.