Alla artiklar

Klaipėda var nära medaljer vid världsmästerskapen

57views

E. Vaičiulis satte personligt rekord i 800 m-finalen – 1 min. 59,26 sek. Detta gav honom en femteplats.

I kvalificeringsloppet, där 16 löpare deltog, avverkade Jolanta Petrilės elev sträckan på 2 min. 3,25 sek. och kom även han på 5:e plats i sin grupp.

I finalen sprang Klaipėda-löparen mycket snabbare och förbättrade sin kvaltid med nästan 4 sekunder.

E. Vaičiulis kämpade på 1500 m lite tidigare – på mästerskapets första dag – och slutade på 8:e plats.

Som en påminnelse vann Vaičiulis 2 bronsmedaljer vid friidrotts-EM för döva 2023 i Polen – i 800 m loppet och 3000 m steeplechase.

”Amatöridrott är en uppfriskning, en distraktion från arbetet, hälsa, välbefinnande, gott humör, medan professionell idrott är arbete i ordets rätta bemärkelse: morgonövningar, dagliga träningspass, ibland två om dagen, en kostregim, ett liv utan skadliga vanor. Tävlingar är som ett firande mellan de tråkiga träningspassen”, säger Vaičiulis till ”Western Express”.

Han betonade att det som motiverar honom mest är det nöje han känner när han idrottar.

”Det är själva löpningen. Och stödet från familj, släktingar, vänner, klasskamrater och bekanta är ännu mer motiverande”, säger han.

Greta Šlevinskytė, en annan LAM-student från Klaipėda, tävlade i Taiwan i kulstötning. Hennes resultat blev 10,36 m.

Enligt Edvinas Kriūnas, ordförande i Litauens dövsportkommitté, är det svårt att minnas när så många som sju idrottare skickades till världsmästerskapen. Och alla deras resultat kan inte undgå att glädja. Medaljer i alla färger vanns.

”Guldmedaljen togs av diskuskastaren Mažvydas Paurys, silver- och bronsmedaljerna togs av kulstötarna Vytenis Ivaškevičius och Mindaugas Jurkša, femteplatserna togs av kulstötarna Greta Šlevinskytė och Šarūnas Zdanavičius samt löparen Edvinas Vaičiulius”, säger LKSK E:s chef. ”Så med alla sju idrottare i bra positioner kommer vi att återvända hem med gott humör.”