Alla artiklar

Klaipėda District Rowers – 7 medaljer i världsmästerskapen i mastersrodd

94views

Den litauiska nationalsången spelades i Bulgarien.

A. Vilimienė vann fem medaljer. Hon vann guld i 500 m dubbel (med polska Irena Serowik) och fyrdubbel (med polsk besättning) och silver i 500 m singel.

Hon slutade också trea i 200 m singelkajak och vann en silvermedalj i 200 m med sin polska partner I. Serowik.

S. Bulovas, som kom till tävlingen med en ömmande höger axel, visade sin kämparanda och envishet för att nå sina mål.

Trots skadan hittade han styrkan och viljan att komma trea i 500 meter singelkajak, och han och hans lettiske partner Janis Abolinš tillryggalade också samma sträcka i samma hastighet som de tre bästa.

S. Bulovas var mycket nära ytterligare två medaljer – han och A. Vilimiene slutade på fjärde plats i 500 m mixed par och på fjärde plats på samma distans i fyrkajak. Besättningen bestod av Gintautas Šiaškus och två representanter från USA, Alexander Ambaut och Andry Lyssikov.

G. Šiaškus tillsammans med sin amerikanske lagkamrat A. Ambor kom på femte plats i 500 m dubbelkajak.

”Det var meningen att jag skulle tävla på 200 m, men efter fyra 500 m-lopp insåg jag att smärtan i axeln blev värre och jag ville inte riskera min hälsa längre. Jag fick skadan redan i april och läkarna föreslår operation, men jag sa att jag har lagt ner så mycket arbete på att förbereda mig för den här tävlingen, så jag kan inte sluta – jag måste fortsätta paddla.

Jag tränar 6 gånger i veckan: det spelar ingen roll om det regnar eller snöar, så länge det finns möjlighet att paddla i vattnet, så länge det inte är fruset, det är så jag gör året runt. Jag paddlar minst 10 kilometer om dagen. Jag paddlar i floden Dange, i floden Minija nära Gargždai, i dammen Vėžaičiai och ibland i Vilhelms kanal. Jag försöker variera min träning så att jag inte blir sittande på ett ställe”, säger S. Bulovas.

Han sade att han var stolt över representanterna för idrottsklubben ”Sportuok su Sigitas”, som gör Litauens namn känt i världen.

”Det är fantastiskt att vi har kommit samman och fortfarande kan vinna medaljer i den här åldern. Klaipėda District Municipality bidrar ekonomiskt till att vår klubbs roddare kan delta i tävlingar. Utan deras hjälp skulle det vara svårt att åka till utländska mästerskap regelbundet.

Och våra resultat återspeglar den ansträngning och det arbete vi lägger ner. Jag är 61 år gammal, så bara att delta i en tävling på den här nivån är en bedrift, och om man lyckas vinna medaljer är det fantastiskt”, säger Bulovas,

Han och hans lagkamrat Verner Shermok blev världsmästare i masters 2022 i 500 meter dubbelkajak.

”Tyvärr har Varner en skada och missade tävlingen i Bulgarien. Om han också hade deltagit är det troligt att vi hade vunnit fler medaljer”, säger Bulovas.

Han betonade att VM i Bulgarien var ett av de mest utmanande i hans karriär på grund av den brännande solen och de extremt höga temperaturerna.

”Det var 39 grader i skuggan. Man går på asfalten och den känns bara så varm – som gummi. Men vi stod emot värmen och vann en massa medaljer. Det är en tuff utmaning, men frukterna – medaljerna – är riktigt söta”, säger Bulovas.