Alla artiklar

De 10 största attraktionerna i Europamästerskapet för 20-åriga flickor i Litauen

58views

PLATSER FÖR MÄSTERSKAPET. Europamästerskapen för 20-åringar, som äger rum den 6-14 juli, inleds samtidigt i Klaipėda och Vilnius. Grupperna A och B spelas på Švyturys Arena i hamnstaden, medan grupperna C och D spelas på Jeep Arena i huvudstaden.

Litauerna inleder den första omgången i Klaipėda, där de spelar i Grupp A-turneringen. Klaipėda och Vilnius kommer att vara värd för ytterligare 4 kvartsfinalmatcher vardera (10 juli), medan de återstående mästerskapsmatcherna avslutas i Vilnius (12-14 juli).

KÄLLOR. Litauiska basketfans kommer att ha en chans att stödja de flickor som tävlar i Europamästerskapet, som inte är ett årligt evenemang.

Det första testet för våra flickor, en duell mot Lettland, kommer att hållas i Klaipėda Švyturys Arena på lördag från kl. 18.00. Litauerna spelar sin andra match i gruppen på söndag mot fransyskorna kl. 18.00 och avslutar gruppspelet på tisdag mot slovenskorna kl. 18.00. Det är fri entré till alla matcher.

LITAUEN ÄR ÅTERIGEN HETASTE PLATSEN I EUROPEAN 20S. Förra sommaren var vårt land för första gången i basketens historia värd för Europamästerskapet för 20-åriga flickor. Precis som i år hölls de kontinentala mästerskapen i Klaipėda och Vilnius.

Turneringen pågick från den 29 juli till den 6 augusti, och mästerskapstiteln vanns av de franska flickorna, som slog Lettland 85:59 i finalen utan ett enda nederlag.

Tredjeplatsen gick till Spanien, som besegrade Serbien 94:36 i den lilla finalen. Litauerna, som deltog i turneringen med en mycket ung trupp, var obesegrade och slutade på 16:e plats.

LITAUERNA I GRUPPEN ”DÖDSPATRULLEN”. Innan lottningsceremonin för årets mästerskapsgrupp var litauerna i den sista korgen. Detta berodde på de resultat som det andra litauiska laget noterade vid U-20-mästerskapet 2023. Den obarmhärtiga lottningen placerade omedelbart litauerna i grupp A i Klaipėda mot det spanska laget, som det litauiska laget slog i finalen i U-18-EM 2022.

Gruppen kommer också att innehålla ett starkt lettiskt lag, som slutade tvåa i förra årets U-20-mästerskap, och de flesta av silvermedaljörerna kommer att vara i Litauen igen. Slutligen avrundar de slovenska damerna, som vann Division B vid U-20-EM 2023, uppställningen i Grupp A. Nästan hela det slovenska laget från förra året kommer att spela i gruppturneringen i Klaipėda.

VAD FÖR SLAGS REKORD KOMMER DET LITAUISKA LANDSLAGET ATT LÄMNA I U-20-MÄSTERSKAPENS HISTORIA? Vid årets U-20-mästerskap kommer litauerna att spela utan flera viktiga rotationsspelare som hjälpte den här generationen att vinna silver vid U-16-EM 2019 och guld vid U-18-EM 2022.

Flickorna som tränas av Vilius Stanišauskas har dock möjlighet att göra det bästa litauiska U-20-resultatet i EM:s historia. I U-20-mästerskapen sedan 2000 har litauerna bara två gånger hamnat bland de 8 bästa lagen i turneringen (2008 och 2010), med en 6:e plats som bästa placering.

Elena Buenavida

HÖGA AMBITIONER FÖR LATVIERNA. Vi har redan nämnt att litauerna kommer att möta det lettiska landslaget i grupp A-turneringen i Klaipėda, och de kommer till grannlandet Litauen med siktet inställt på medaljer igen. I förra årets U-20-turnering i Klaipėda hade Lettland bara 5 spelare födda 2003.

Alla de andra spelarna var yngre och kan, och de flesta av dem kommer att, spela i årets mästerskap. Vi talar om det lag som vann silvermedaljen. Kanske kommer de litauiska och välbekanta arenaväggarna att hjälpa till igen och letterna kommer att vinna sin femte medalj i U-20-turneringarnas historia?

”DEN SISTA DANSEN”. För spelarna i 2004 års generation blir mästerskapet i Litauen den sista chansen att vinna medaljer på juniornivå innan de går vidare till seniorlandslagsturneringarna för damer.

För Spaniens Elena Buenavida blir detta dock det tredje U-20-mästerskapet för flickor i hennes karriär. Den talangfulla spelaren blev Europamästare 2022 vid 18 års ålder med sina 2 år äldre lagkamrater (5,3 poäng) och vann brons (4,1 poäng) vid förra årets U-20-mästerskap, också det i Litauen.

Den här gången kan vi med säkerhet säga att detta definitivt blir det sista U-20 mästerskapet för 20-åriga E.Buenavida. Som vi skrev tidigare kommer Buenavida att spela med de spanska damerna i grupp A-turneringen i Klaipėda.

KOMMER 18-ÅRINGEN ATT DOMINERA U20?. Den 18-åriga portugisiska spelaren Clara Silvas stjärna kommer att lysa starkt i 20-årsmästerskapet.

Den 198 cm långa forwarden har redan gjort 18,1 poäng (3:e plats i mästerskapet), tagit 11,6 returer (1:a plats), blockerat 2,3 skott (1:a plats) och gjort 22,7 poäng (1:a plats) i förra årets 18-årsmästerskap, där hon spelade med sina ett år äldre lagkamrater. I 2023 års turnering mötte förresten Litauens U18-lag Portugal, som leddes av Silva, i matchen om 15:e plats.

Portugal vann den matchen (54:43) och den bästa målskytten gjorde 11 poäng och 16 effektivitetspoäng. Den här gången kommer mittfältaren att ställas inför en utmaning mot spelare som är 2 år äldre än henne, men det verkar som om Silvas exceptionella längd och fysik återigen kan göra henne till turneringens mest framstående spelare. Fans som tittar på grupp B-matcherna i Klaipėda blir de första som får se hennes prestation.

VILLA SIKTAR PÅ MVP-TITEL. Vid 2023 års Europamästerskap för 20-åringar i Litauen gjorde Italiens Matilde Villa allt för att bli turneringens bästa spelare och leda sitt land till medaljerna.

I en turnering med spelare som var ett år äldre än hon själv gjorde den 175 cm långa guarden 18,9 poäng, näst bäst efter Lettlands Vanessa Jasai (19 poäng). Villas titel som en av turneringens bästa spelare var dock bara en liten tröst, eftersom italienarna förlorade kvartsfinalen i mästerskapet på ett mycket nedslående sätt mot spanjorskorna, 83:84.

I en match som krävde förlängning tog Villa matchens sista skott, men det gick utanför och Italien blev utan medalj. I år kommer hon och hennes lagkamrater naturligtvis bara att ha ett enda mål i sikte: topplaceringarna.

Italien kommer att inleda sin utmaning i mästerskapet i Litauen med att spela i grupp C-turneringen i Vilnius. M.Villa har förresten redan värmt upp benen med det italienska damlandslaget, och tillsammans med sina lagkamrater kan hon bli upphovet till ännu mer imponerande prestationer i mästerskapet.

Elina Finn

ELINA FRÅN FINLAND LOVAR ATT SÄTTA IGÅNG POÄNGMASKINEN. Elina Aarnisalo, 19, som spelar med sina ett år äldre lagkamrater i det finska landslaget, spelade redan i U-20-mästerskapet i Litauen förra året, där hon gjorde 11,1 poäng.

Samma sommar, bara några veckor tidigare, spelade hon i U-18-mästerskapet i Turkiet, där hon var turneringens bästa poängplockare med 23 poäng per match.

Dessa trender tyder på att Elina Aarnisalo kan explodera med en enastående prestation i det finska landslaget i sommar. Finnarna inleder mästerskapet med en match i grupp C i Vilnius.