Alla artiklar

EURO 2024: Slovakien bara sekunder från kvartsfinal! England kom tillbaka från döden och tog sig vidare efter förlängning

86views

Slovakerna förlorade mot favorittippade England med 1-2 efter förlängning i åttondelsfinalen i EM, efter Jude Bellinghams kvittering i den näst sista minuten av ordinarie matchtid. Albions avancemang avgjordes av lagkaptenen Harry Kane i början av förlängningen. Det engelska laget möter Schweiz i kvartsfinalen (6 juli i Düsseldorf).

Francesco Calzonas lag tog ledningen i den fjärde matchen i EURO 2024, när Ivan Schranz öppnade målskyttet i den 25:e minuten, hans tredje mål i turneringen. Slovakerna gjorde inte sina motståndare besvikna i den första akten, spelade med självförtroende och presenterade ett aktivt spel. Efter sidbytet gav slovakerna upp, ”Albion” hamnade i press och i den 50:e minuten kom kvitteringsmålet genom Phil Foden. ”Men för tredje gången i turneringen fick Falkarna hjälp av VAR-systemet, som avslöjade en offside på Fodens avslut.

Engelsmännen tryckte ner sina motståndare framför egen sextondel, men länge såg det ut som om slovakerna skulle stå emot toppfavoriternas press med en pigg insats. I den näst sista minuten slog dock Jude Bellingham till med en spektakulär saxspark och skickade matchen till förlängning på det första skottet mot mål. I den första minuten tog England tag i taktpinnen och Harry Kane skickade upp sitt lag i ledning. Favoriten drog sig sedan tillbaka defensivt. Peter Pekarik kunde ha kvitterat i slutet av den första delen av förlängningen, men han skickade bollen över ribban från ett svårt läge. Slovakerna kunde inte skapa några fler målchanser, inte heller på grund av defensiva byten, och efter en oturlig resa sa de adjö till turneringen trots en heroisk insats i åttondelsfinalen.

Slovakerna gick vidare till utslagsfasen för andra gången i sitt tredje framträdande i en EM-slutspelsturnering under självständighetstiden. Efter Slovakiens nästa möte med England kvarstår det faktum att slovakerna aldrig har slagit ett lag från de brittiska öarna, men samtidigt aldrig har förlorat med mer än ett mål i en tävlingsmatch.

ENGLAND – SLOVAKIEN 2:1 AET (0:1)

Mål: 90+5. Bellingham – 91. Kane – 25. Schranz

Meler – Eyisoy, Ersoy (alla turkiska), ŽK: Guehi, Bellingham, Mainoo – Kucka, Škriniar, Pekarík, Vavro, Gyömbér

Laguppställningar och byten:

England: Pickford – Walker, Stones, Guehi, Trippier (66. Palmer) – Mainoo (84. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Konsa), Foden (90.+4 Toney)- Kane (106. Gallagher)

Slovakien: Dúbravka – Pekarik (109. Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (81. Bero), Lobotka, Duda (81. Bénes)- Schranz (90.+3 Gyömbér), Strelec (61. Boženík), Haraslín (61. Suslov)

Slovakerna inledde med en aktiv press, precis som i de tidigare duellerna, och lät sig inte alls skrämmas av toppfavoriten. Redan i den tredje minuten hotade ett snabbt avbrott efter engelsmännens spelvändning, Schranz överlistade Guehi i scrum, som var tvungen att dra i handbromsen och fick se ett gult kort efter bara en stund. Redan i den femte minuten drog Haraslín iväg på vänsterkanten, Hancko sprintade i tandem och letade efter Schranz på andra sidan, men den bästa slovakiska målskytten i turneringen kom inte åt bollen. England kunde ha slagit till i den 10:e minuten, men Trippier, i ett bra läge, slog en studsande boll mycket illa och skickade den högt över ribban. Haraslin fick en utmärkt genomskärare från Streltsov, han skar in framför Walker i sexmetersfältet, men hans egensinniga avslut blockerades av Guehi i ett offerfall. I den 23:e minuten fick Kane sitt första skott på mål, men hans nick blockerades till hörna av Hancko. Slovakerna gick för mål och belönades i den 25:e minuten. Kucka vann en viktig nickduell med Guehi, förlängde bollen till Strelc, som inte fick panik, såg den framstormande Schranz och han lyckades skjuta Pickford. Engelsmännen flyttade runt bollen, kunde inte hitta något överraskningsmoment och återigen hördes skrik från läktarna. England hade mer av spelet i slutet av den första akten, men de fick inte direkt hota Dúbravka och slovakerna var 45 minuter från en historisk uppflyttning till topp åtta.

Engelsmännen gjorde en utmärkt start på den andra akten och för första gången i matchen lyckades de överraska det slovakiska försvaret. Trippier fick bollen på den exponerade högerkanten, som lurade försvaret med en passning till Foden, och England jublade över kvitteringen. Bilder i slow motion visade dock att Trippier skickade bollen framåt och att Foden var offside. VAR-systemet räddade därmed Slovakien för tredje gången i turneringen. I den 55:e minuten drog favoriten en lättnadens suck. Bellingham ville spela en snabb boll i mitten av planen, men detta förväntades inte av Stones, som inte reagerade och bollen gick till den oupptäckta Strelca. Den senare tvekade inte, såg Pickford komma rusande och avslutade direkt från 50 meter, men bollen gick tätt utanför stolpen. Slovakerna kunde inte komma ut från sin egen planhalva, engelsmännen plockade upp studsande bollar och satte det slovakiska försvaret under enorm press. Slovakerna fick en lättnad efter en timmes spel när Kucka stoppade Mainoo med en foul strax utanför straffområdet under hot om ett andra gult kort, som domare Meler inte drog. Den efterföljande direktsparken skickades bara in i muren av Foden.

Tränare Calzona svarade på den ökande pressen genom att göra ett dubbelbyte. Strelts plågades av kramp och ersattes av Bozenik på backsidan. Suslov kom in i stället för Haraslin på vänsterkanten. Engelsmännen kunde ha räddats av kapten Kane, som efter Fodens inlägg avslutade med en nick, men han riktade inte bollen rätt och missade målområdet. Rice var ännu närmare målet i den 81:a minuten, när han sköt från mittplan och Dúbravka fick hjälp av ribban. Engelsmännen öppnade spelet, slovakerna hade möjligheter att bryta, men de hade inte styrkan att kontra. Engelsmännen hade bara några sekunder kvar för att förhindra ett chockerande bortfall. Efter en hörna lyckades det slovakiska försvaret inte hålla undan för Bellingham, som med en spektakulär saxspark skickade matchen till förlängning.

De trötta och överraskade slovakerna började mycket dåligt, efter bara 53 sekunder gick bollen till Kane i den hexagonala boxen och den engelska kanonbollen skickade engelsmännen i ledning. Det slovakiska laget, som justerade sin formation till en defensiv i slutet av ordinarie tid, spelade okonventionellt med tre stoppare, vilket innebar mycket mindre offensiv kvalitet. Pekarik kunde ha fört sitt lag tillbaka in i matchen i slutet av den första delen av förlängningen, när han hittades av Hancko med en vass passning vid den bakre stolpen, men han kunde inte träffa bollen perfekt från kanten av straffområdet och skickade den över Pickfords mål. Engelsmännen ville koncentrera sig på att försvara resultatet från den andra delen av förlängningen. Southgate tog ut både Kane och Bellingham från matchen, vilket tydligt dokumenterade denna avsikt, som i slutändan firade framgång.

Spelarnas röster (källa: TV Markiza):

Francesco Calzona, SR:s tränare: ”Vi måste vara stolta över laget, vi spelade en jämn match mot England. Vi spelade andra halvlek i förlängningen praktiskt taget på deras planhalva, jag har inget att tillägga. Vi missade ingenting, värdet på deras lag är enormt. Vi kan vara stolta över vad vi visade upp, vi spelade en balanserad match mot engelsmännen.”

Milan Škriniar, lagkapten i Slovakien: ”Jag är ledsen, vi var kanske trettio sekunder ifrån. Vi kunde ha varit glada, men sådan är fotbollen. Jag är stolt över pojkarna, stolt över tränaren, för hela den tid vi har varit tillsammans. Vi har skapat ett otroligt lag, så det är desto mer olyckligt att det slutar på det här sättet. Jag tror att vi kommer att komma tillbaka starkare och representera Slovakien på samma sätt som vi gjorde i den här turneringen.”