Alla artiklar

Väntan på en kanadensisk Stanley Cup-vinnare har förlängts: Florida Panthers njuter av sin första titel!

53views

I den avgörande sjunde matchen i NHL-slutspelet besegrade Panthers Edmonton Oilers med 2-1 på tisdagskvällen och vann därmed serien med 4-3. Sam Reinhart gjorde segermålet i den andra perioden, hans lagkamrat Carter Verhaeghe hade 1+1 och målvakten Sergei Bobrovsky gjorde 23 räddningar.

Florida fick lyfta hockeyns mest värdefulla trofé över sina huvuden trots att de tillät sin motståndare att kvittera serien från 0:3 till 3:3. Den sjunde matchen gick dock i deras favör och ”Panthers, under ledning av tränaren Paul Maurice, nådde en historisk framgång i klubbens historia. Tidigare har de misslyckats två gånger i Stanley Cup-finalen – 1996 förlorade de mot Colorado i serien 0:4, förra året förlorade de mot Vegas 1:4.

NHL – Slutspelsfinaler (match 7):

FLORIDA PANTHERS – EDMONTON OILERS 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Mål: 5. Verhaeghe (Rodrigues, Lundell), 36. Reinhart (Verhaeghe, Kulikov) – 7. Janmark (Ceci)

Målvakter: Bobrovsky – Skinner

Skott på mål: 21:24

De dömde: Kozari, O’Rourke – Murray, MacPherson, utvisning: 1:2 na 2 min, powerplay och underläge: 0:0, 19.939 åskådare

Laguppställningar:

Florida: Bobrovsky – Ekblad, Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson – Reinhart, Barkov, Verhaeghe – Tkachuk, Bennett, Rodrigues – Tarasenko, Lundell, Luostarinen – Okposo, Stenlund, Lomberg

Edmonton: Skinner – Bouchard, Ekholm, Broberg, Nurse, Ceci, Kulak – Hyman, McDavid, Nugent-Hopkins – Holloway, Draisaitl, Foegele – Brown, Henrique, Janmark – Perry, Ryan, McLeod

Panthers grundpelare i slutspelet var målvakten Bobrovsky och de produktiva forwardsspelarna Matthew Tkachuk och Aleksander Barkov, som båda gjorde 22 poäng. De följdes av Verhaeghe med 21 poäng. Florida vann sin Atlantic Division under grundserien och gick in i slutspelet från en tredjeplats i Eastern Conference. I slutspelet slog de ut Tampa (4-1), Boston (4-2) och New York Rangers med 4-2 i konferensfinalen.

Edmonton utökade inte sin samling med sin sjätte ligatitel, som man har väntat på sedan 1990. Tidigare hade man vunnit mästerskap 1984, 1985, 1987 och 1988. Man misslyckades med att nå finalserien för tredje gången i sin historia. Han fick ingen hjälp av Connor McDavids 42 poäng, den mest produktiva spelaren i slutspelet, vilket är den fjärde högsta noteringen i ligans historia. Endast Wayne Gretzky (47 poäng 1985), Mario Lemieux (44 poäng 1991) och Gretzky igen (43 poäng 1988) är före Edmontons lagkapten. Försvararen Evan Bouchard, tvåa i slutspelets poängliga med 32 poäng, glänste också i Oilers tröja.

Väntan på en kanadensisk Stanley Cup-vinnare har också förlängts, senast var det Montreal Canadiens säsongen 1992/1993, för 31 år sedan. Edmonton kan bli det femte laget i NHL:s slutspelshistoria som vänder en serie från 0-3 till 4-3. Endast Toronto säsongen 1941/42 hade någonsin gjort det i finalen.

NHL-mästaren har avgjorts i Game 7 för 18:e gången i historien, varav 13 gånger har hemmalaget gått segrande ur striden. Panthers ersatte Vegas Golden Knights på tronen, som åkte ut i 1:a omgången av slutspelet i år. Slovakisk hockey var inte representerad i finalserien.

Rutinerade forwarden Kyle Okposo återvände till Panthers laguppställning i den sjunde finalmatchen, efter att ha ersatts av Nick Cousins i match sex. Florida inledde den avgörande matchen bäst och efter mindre än fem minuter gav Verhaeghe dem ledningen med sitt elfte mål i slutspelet. Strax efter att powerplayet avslutats styrde han skickligt in en passning från Evan Rodrigues via målvakten Stuart Skinners armbågar – 1-0.

Hemmalagets glädje varade dock bara i 137 sekunder, för i den 7:e minuten hittade Cody Ceci en framrusande Mattias Janmark med en passning från egen zon och den svenske forwarden kunde slå Bobrovsky i straffläggningen och göra 1-1. I mittenperioden var ställningen länge oförändrad, men Reinhart bröt dödläget mindre än fem minuter före slutsignalen för den andra perioden.

I den 36:e minuten utökade han till 2:1 med ett skott från den högra tekningscirkeln mot den närmaste stolpen, när den ryske försvararen Dmitry Kulikov kort dessförinnan ”släckte” en farlig situation i Floridas målbur på andra sidan nätet. Det var Reinharts 10:e mål för året, assisterad av Verhaeghe och Kulikov.

Sam Bennett hade ett powerplay-mål i den tredje perioden till 3-1, men träffade bara Skinner från nära håll. I den 52:a minuten kunde Reinhart ha lagt till en försäkring efter en breakaway, men på andra sidan stoppade Bobrovsky två Bouchard-skott och McDavid gjorde inte mål mot honom i en enorm chans med sju minuter kvar. Edmontons lagkapten var nära att kvittera med mindre än tre minuter kvar efter en passning från Bouchard, men gästerna lyckades inte göra mål trots att det återstod 70 sekunder att spela utan målvakt.